Domene

Instalacija phpList newsletter aplikacije

Kako bi mogli slati newsletter, morate imati postavljen mail servis putem kojeg ćete moći automatizirati proces masovnog slanja poruka kako ne bi došlo do neželjene loše reputacije Vaše domene i mail servera koji koristite. Postoji nekoliko popularnih besplatnih i plaćenih servisa a mi našim korisnicima preporučujemo aplikaciju phpList, na našim linux cPanel paketima.

Kod phpList-a je dobro što ga kod nas možete instalirati direktno iz cPanel-a preko aplikacije Installatron i što je besplatan u svojoj osnovnoj verziji. To što je verzija besplatna, nažalost znači da dolazi s određenim ograničenjima po pitanju broja email adresa i broja korisnika koje možete imati u bazi. Ipak, za većinu korisnika ovo će biti sasvim dobro riješenje za početak.

Preporučujemo da za instalaciju uvijek koristite poddomenu umjesto vaše glavne domene ili neke drugu domenu (posebno za tu namjenu). Na taj ćete način zaštititi reputaciju svoje glavne domene u slučaju da ISP blokira vaše newsletter e-mailove.

Kako pravilno instalirati phpList newsletter aplikaciju.

I. Kreirajte poddomenu koja će imati vlastiti document root u koji će se instalirati aplikacija ( primjerice  newsletter.vasadomena.tld , samo zamijenite izraz “vasadomena.tld”  s nazivom domene koju Vi imate registiranu ).
Kreiranje poddomene  UPUTA .
U našem primjeru, poddomena će biti u formatu naziv-poddomene.ime-domene.com,

II. Sada je potrebno instalirati aplikaciju za newsletter.

Instalacija newsletter aplikacije:

1. ulogirajte se u cPanel i potražite Web Applications odjeljak.
Pod featured applications pronađite ikonicu pod nazivom phpList i kliknite na nju.

 

Otvorit će Vam se Installatron kao na slici ispod.

2. Kliknite na Install the application u gornjem desnom kutu, kako biste pokrenuli instalaciju

3. Zapišite si željeno korisničko ime i lozinku u polje postavki i pohranite ih na neko sigurno mjesto. To su login podaci za phpList aplikaciju i pomoću njih se vrši prijava na nadzornu ploču phpList aplikacije.

4. Kada završite, kliknite gumb Instaliraj za početak instalacije.

VAŽNO: pripazite da u polju domena iz padajućeg izbornika odaberete naziv svoje poddomene koju ste kreirali za tu svrhu (a ne naziv glavne domene jer bi u tom slučaju pregazili Vašu web stranicu !!! ).

 

III. Prijava

Nakon dovršetka instalacije potrebno se prvi put prijaviti na nadzornu ploču aplikacije phpList.
S obzirom na to da je instaliran na poddomeni, upišite cijeli URL vaše poddomene ( npr. newsletter.vasadomena.tld za stranicu za prijavu morate upisati newsletter.vasadomena.tld/admin ) .

Ako ste sve napravili kako treba, otvorit će vam se prozor kao što je prikazano na slici ispod. Unesite svoje korisničko ime i lozinku koje ste kreirali tijekom instalacije phpList i prijavite se na nadzornu ploču.

 

 

Sučelje nadzorne ploče prilično je intuitivno pa ga nema potrebe detaljnije objašnjavati. U  sučelju se nalazi odjeljak za pomoć koji sadrži korisnički priručnik ( gumb View manual ) s brojnim objašnjenjima kako postaviti aplikaciju za različite namjene. Import subscribers služi za brz unos pretplatnika na newsletter .

Velika prednost phpList-a je ta što dolazi unaprijed konfiguriran za jednostavno korištenje, tako da je spreman za izradu popisa pretplatnika i slanje e-mail kampanja gotovo odmah po instalaciji.

Registracija i provjera pretplatnika

Kako bi uopće mogli koristiti newsletter na svojoj web stranici, morate im omogućiti lako dostupnu opciju pretplate. Najčešće ćete korisnika koji se nalazi na vašoj glavnoj domeni nakon klika na gumb za pretplatu htjeti preusmjeriti na stranicu na kojoj mu se nudi mogućnost pretplate na newsletter.

Pretplata na newsletter
U polje za unos email adrese korisnik adrese unosi onu adresu na koju želite primati newsletter. Ponovite isto još jednom u polju ispod. Klikom na pretplati se , phpList će vam poslati e-poruku s vezom za potvrdu.
Kada primi e-poruku, klikom na poveznicu za potvrdu korisnik dovršava postupak registracije.

Uspješna registracija
To je način kako će primatelji newsletter napraviti registraciju/prijavu na newsletter, kako bi mogli primati Vaše newslettere.